Zwemles voor iedereen: statushouders krijgen de kans om hun zwemdiploma te halen

Wekenlang hebben 60 Dordtse statushouders door een groep lifesavers in opleiding zwemlessen gekregen in het kader van hun Maatschappelijke Diensttijd bij Reddingsbrigade Nederland. Dinsdag 25 juni krijgen ze eindelijk de kans om hun eerste zwemcertificaat te halen.

 

Iedereen zou de kans moeten krijgen om te leren zwemmen. Zeker in een waterrijke stad als Dordrecht is dit van levensbelang. Daarom zijn De Dordtse reddingsbrigade, MNC waterpolo/wedstrijdzwemmen, De Sportbond en duikvereniging OSCD samen met jongerenorganisatie R-Newt het initiatief ‘ZwemSOS’ begonnen: samen op survival. “De eerste zwemles hadden we 35 deelnemers”, vertelt Sandra van Lohuizen van stichting AquActief. Dit werden er al snel meer. Van Lohuizen: “Ze vinden het superleuk, durven alles en zijn heel enthousiast”.

Zwemvaardigheid

Een groep lifesavers in opleiding tot instructeur en trainer hebben tijdens hun maatschappelijke diensttijd bij Reddingsbrigade Nederland in de afgelopen maanden 60 statushouders zwemles gegeven op de Sportboulevard. Het doel van deze lessen is om de Dordtse bevolking zwemvaardiger en meer zelfredzaam te maken op het water en ze de plezierige kant van het water te laten beleven. Door middel van watergewenning, leren zwemmen, de zwemvaardigheid onderhouden en de veiligheid van zichzelf en anderen in acht te nemen, maken de deelnemers van dit project op een veilige en verantwoorde wijze kennis met het water.

Het project is een groot succes. Alle deelnemers krijgen op dinsdag 25 juni uit handen van de voorzitter van de Dordtse Reddingsbrigade het ZwemSOS certificaat. Zes statushouders deden het zo goed, dat ze begin juli bij de reddingsbrigade opgaan voor hun A-diploma. Daarmee loopt dit eerste ZwemSOS project ten einde. Het heeft laten zien dat er een enorme behoefte is onder statushouders om te leren zwemmen en zich een stukje van de Nederlandse cultuur eigen te maken.

Vervolgproject

De belangstelling voor een vervolg project is groot, want ondertussen liggen er aanvragen van 40 nieuwe statushouders klaar. Ook zijn er veel kinderen van statushouders die graag zwemles willen. Net zoals veel andere Dordtse kinderen die op een wachtlijst staan bij een vereniging. En dan is er nog een groep kinderen die niet met (school)zwemmen in aanraking komt. Ook zij moeten leren zwemmen.

Het effect dat dit project heeft gehad en dat met een budget uit het maatschappelijke diensttijd project werd mogelijk gemaakt, heeft ons aangenaam verrast en maakt ons enthousiast om verder te gaan. Ook de andere verenigingen  binnen AquActief willen hier graag aan bij dragen. Het ZwemSOS is een goede manier om iedereen in Dordrecht die niet kan zwemmen, een vliegende start te geven voor het zwem-ABC bij een van de aanbieders in Dordrecht. Ook wil AquActief kinderen na het diplomazwemmen aan het zwemmen houden. Leren zwemmen en blijven zwemmen. Zwemmen is niet als fietsen. Beide verleer je nooit, maar een vermoeide fietser kan afstappen en even uitrusten. Een zwemmer die te ver van de kant is moet door en dient daarom te beschikken over voldoende zwemvaardigheid en zwemconditie.

Zwemles voor iedereen: statushouders krijgen de kans om hun zwemdiploma te halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *